Ο φορέας APICCO (Artistic Partnership in Community’s Creative Opening) ξεκίνησε το 2013 σαν μια εθελοντική σύμπραξη καλλιτεχνών και επιστημόνων με ευαισθησία και πείρα στην κοινωνική επανένταξη ευάλωτων ομάδων. Εξελίχθηκε σε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) το 2017, με την ενσωμάτωση πρώην κρατουμένων που συμμετείχαν σε προγράμματα επανένταξης. Όραμα της APICCO είναι η εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού και η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλα τα μέλη της κοινωνίας. Σκοπός μας είναι η καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων σε ομάδες που βρίσκονται αποκλεισμένες (κρατούμενοι, πρώην κρατούμενοι, μετανάστες, ΑΜΕΑ, άνεργοι κ.α.). Η τέχνη και η εκπαίδευση αποτελούν τα μέσα για την επίτευξη των στόχων αυτών, αφού εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια, η παραγωγή και προώθηση της ανεξάρτητης πολιτισμικής δημιουργίας, εξασφαλίζουν ένα κλίμα συνεργασίας και έκφρασης για όλους/ες.
Διαβάστε περισσότερα για την APICCO.
Social Dynamo Award – Έργο “Digitally Closer” από την APICCO
Στο πλαίσιο του Social Dynamo Award του Ιδρύματος Μποδοσάκη, η βραβευμένη φιλοξενούμενη ομάδα του 6ου κύκλου Φιλοξενίας και Ενδυνάμωσης APICCO, υλοποίησε το έργο «Digitally Closer». Το ξέσπασμα της πανδημίας βρήκε την APICCO αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση: μακριά από τους ανθρώπους της φροντίδας της (έγκλειστους μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών), με την καραντίνα να εμποδίζει ακόμα και την εσωτερική επικοινωνία λόγω ανομοιογένειας των μελών της στην κατανόηση και την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και των εφαρμογών της. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια από τα μέλη της APICCO είναι πρώην κρατούμενοι και ο μη ψηφιακός τους εγγραμματισμός αποτελούσε τροχοπέδη για την προσωπική και κοινωνική τους εξέλιξη. Η ανάγκη, λοιπόν, της προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα και η χρήση εργαλείων της ψηφιακής τεχνολογίας για την διευκόλυνση των σκοπών της, φαινόταν παραπάνω από αναγκαία και επείγουσα.
Μέσα από το αυτό το έργο, δόθηκε η ευκαιρία στα μέλη και σε εθελοντές της APICCO να εκπαιδευτούν στη χρήση βασικών ψηφιακών αλλά και ειδικών εφαρμογών και προγραμμάτων, να αποκτήσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και την βασική τεχνογνωσία για να δημιουργήσουν έργα που θα μπορούν να ταξιδεύουν όπου δεν μπορεί να φτάσει με τη φυσική της παρουσία η ομάδα. Βελτίωσε την μεταξύ τους επικοινωνία και διάδραση και άνοιξε ένα νέο πλέγμα συνεργασιών.
Στο εξάμηνο διάστημα που διήρκησε το πρόγραμμα «Digitally Closer», η APICCO άρχισε να χτίζει μια κοινή βάση ψηφιακών δεξιοτήτων για όλα τα μέλη και εθελοντές της που ξεκινούσε από τα απλά, για όσους το είχαν ανάγκη (ηλεκτρονική αλληλογραφία και επικοινωνία, χρήση εφαρμογών project management, εφαρμογές δημιουργικού, δημιουργία και διαχείριση ψηφιακών αρχείων και άλλα) και συνέχισε σε πιο απαιτητικά έργα (δημιουργία podcasts, videos, editing, on line courses κτλ). Η πορεία αυτή την έφερε κοντά σε φορείς (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Τρί.Ενα Πολιτισμού, Πολυχώρος Τέχνης Alte Fablon) και ανθρώπους (νέους εθελοντές, συνεργάτες, φίλους) διευρύνοντας το δίκτυο συνεργασιών της και ανοίγοντας ένα ολοκαίνουργιο πεδίο δραστηριοτήτων. Επίσης δημιουργήθηκε ιστοσελίδα που θα φιλοξενεί την δραστηριότητα της και θα την φέρει «digitally closer» σε όσους ενδιαφέρονται για το έργο της.