Τεχνικές για την ευαισθητοποίηση του κοινού για το κράτος δικαίου και την κουλτούρα των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ε.Ε.

Το online σεμινάριο απευθύνεται κατά προτεραιότητα στις επιχορηγούμενες οργανώσεις του προγράμματος  Building a robust and democratic civic space – BUILD στην Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και συνολικά στην Κοινωνία των Πολιτών.

Το τρίωρο σεμινάριο στοχεύει στην παροχή πρακτικών γνώσεων και εργαλείων για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το κράτος δικαίου και την κουλτούρα των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα και νέα ερευνητικά δεδομένα, οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να προωθήσουν αποτελεσματικότερα αυτές τις αξίες στους χώρους διαστηριοποίησής τους, καθώς και να επαναφέρουν στην ατζέντα τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη υπερβαίνοντας την πόλωση.

Δομή σεμιναρίου

Α’ μέρος

– Καλωσόρισμα και στόχοι

– Ice-breaking exercise: τι πιστεύει ο διπλανός μου για τις αξίες της Ε.Ε.

– Βασικές αξίες της Ε.Ε. (σύντομη αναδρομή στις προηγούμενες ενότητες): Ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, κράτος δικαίου και ανθρώπινα δικαιώματα.

– Τεχνικές ευαισθητοποίησης / επισκόπηση καλών πρακτικών / μελέτη περιπτώσεων: εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια, συνηγορία κ.λπ.

Β’ μέρος

– Οι «κρυμμένες φυλές» μια ομοιογενούς κοινωνίας: παρουσίαση ερευνητικών δεδομένων

– Διαδραστική άσκηση (σε ομάδες): σχέδιο δράσης ευαισθητοποίησης

– Συζήτηση & ανατροφοδότηση

Πού και πότε

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, 14.00 – 17.00, μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω
Για να συμμετάσχετε στο εργαστήριο παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του εργαστηρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 0107764. 

Το πρόγραμμα «Building a robust and democratic civic space» (BUILD) έχει ως στόχο την προστασία, την προώθηση και την ευρεία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της Ε.Ε., μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο και της ενίσχυσης των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ Κύπρου με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,9 εκ. Συντονιστής του BUILD είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα), σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος).

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια

Η Ελένη Τάκου είναι Senior Policy and Research Officer στο Μεσογειακό Κέντρο Πολιτικών Μετανάστευσης και Ασύλου και Research Fellow του Social Change Initiative. Το έργο της επικεντρώνεται σε θέματα συνηγορίας και στρατηγικής επικοινωνίας, προστασίας των προσφύγων και μεταναστών και καταπολέμησης του ρατσισμού. Έχει εργαστεί στους τομείς Συνηγορίας, Επικοινωνίας και Προγραμμάτων πολλών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της HumanRights360, της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του SolidarityNow. Το 2015-2016 υπηρέτησε ως Διευθύντρια Γραφείου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πριν από αυτό, συντόνιζε το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, μια σύμπραξη οργανώσεων της ΚτΠ υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα και της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Υπήρξε επίσης σύμβουλος για θέματα ανιθαγένειας για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου Επίμονοι μύθοι για τη Μετανάστευση (ίδρυμα Rosa Luxembourg) και Βάλ΄τους Χ : Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας (εκδόσεις Τόπος).

 

 

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.