Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021
14:00 - 17:00
Στο σεμινάριο αυτό θα συζητήσουμε τη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας, τη σχέση επαγγελματιών και πώς αυτή επηρεάζει τη συνεργασία μας με τους ανθρώπους που εξυπηρετούμε. Θα συζητήσουμε τον τρόπο που μας επηρεάζουν στερεοτυπικές αντιλήψεις (μερικές φορές μη αντιληπτές) και ποια πολιτισμικά και άλλα χαρακτηριστικά θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν στη συνεργασία μας με τους ανθρώπους που συνεργαζόμαστε. Επιπλέον, θα συζητήσουμε τρόπους και μεθόδους συνεργασίας με παιδιά μέσα από μελέτη περίπτωσης.
Δομή Σεμινάριου
14.00 – 14.15 Παρουσίαση Υπηρεσιών ΕΣΠ
14.20 – 15.30 : Συνεργασία με Προσφυγικό πληθυσμό:
- Διεπιστημονική συνεργασία
- Σχέση εμπιστοσύνης & σεβασμού
- Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κουλτούρας & πολιτισμού
- Βιωματική άσκηση
- Συζήτηση, προβληματισμοί
15.30 – 15.40 : Διάλειμμα
15.40 – 16.40:
- Ψυχική υγεία και ψυχοκοινωνική υποστήριξη παιδιών προσφύγων
- Μελέτη περίπτωσης
16.40 -17.00 Συζήτηση – κλείσιμο
Πού και πότε
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, 14:00 – 17:00 μέσω της πλατφόρμας Zoom. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.
Πώς μπορώ να συμμετάσχω
Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο: 210 3221287.
Το σεμινάριο έχει συμμετοχικό χαρακτήρα οπότε θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να έχουν ανοικτή την κάμερα και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μικρόφωνο.
Λίγα λόγια για τους εισηγητές
Η Μαρία Σκιαδά είναι κοινωνική λειτουργός & υποσυντονίστρια της ΚΥ του ΕΣΠ. Είναι το πρόσωπο αναφοράς για τις ευάλωτες περιπτώσεις. Εργάζεται τα τελευταία 6 χρόνια στον φορέα σε διαφορετικά προγράμματα που έχει υλοποιήσει το ΕΣΠ. Συνολικά εργάζεται ως κοινωνική λειτουργός 14 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Έχει μετεκπαιδευτεί στη συστημική οικογενειακή θεραπεία, στις συστημικές αναπαραστάσεις & τις δραματοθεραπευτικές τεχνικές.
Ο Nasruddin Nizami είναι διερμηνέας & Συντονιστής του τμήματος διερμηνείας & πρώτης Υποδοχής του ΕΣΠ. Εργάζεται στο φορέα από το 2014 & συνολικά εργάζεται τα τελευταία 10 χρόνια σε πολλά προγράμματα στον ιδιωτικό τομέα ως διερμηνέας & πολιτισμικός διαμεσολαβητής. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού Solomon και Community Relations Officer εκπροσωπώντας την ομάδα σε διεθνή συνέδρια και προγράμματα και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις.
Η Λέμη Ελένη – Αφροδίτη είναι ψυχολόγος, εργαζόμενη στο Διαπολιτισμικό κέντρο Πυξίδα του ΕΣΠ, όπου καθημερινά συνεργάζεται με οικογένειες & παιδιά. Εργάζεται τα τελευταία 10 χρόνια στο τομέα της παιδικής προστασίας και έχει εμπειρία σε διάφορους φορείς στην Ελλάδα & στο εξωτερικό. Εκπαιδευμένη στην κλινική & αναπτυξιακή ψυχολογία & στη Συμπεριφορική θεραπεία στις αγχώδεις διαταραχές, στις ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές & στο μετατραυματικό στρες.
Λίγα λόγια για το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) είναι μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται 32 χρόνια στο χώρο του ασύλου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε από την Χάρη Μπρισίμη και άλλους 20 συμπολίτες της, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων στην Ελλάδα. Οι υπηρεσίες του ΕΣΠ παρέχονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Έβρο (Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη), τα Ιωάννινα, αλλά και τα νησιά Λέσβο, Χίο, Κω, Λέρο, Σάμο, Ρόδο και στο Ηράκλειο. Οι κυριότεροι πόροι του ΕΣΠ προέρχονται από Ευρωπαϊκά και Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), από Κοινωφελή Ιδρύματα αλλά και από εταιρείες ή ιδιώτες. Το ΕΣΠ καθημερινά υποδέχεται και παρέχει δωρεάν νομικές, ψυχοκοινωνικές & υπηρεσίες διερμηνείας σε πρόσφυγες και ανθρώπους που προέρχονται από τρίτες χώρες και δικαιούνται διεθνή προστασία στη χώρα μας, ενώ έχει πολυετή εμπειρία στις πιο ευάλωτες περιπτώσεις, όπως είναι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, τα θύματα trafficking, οι επιζώντες βασανιστηρίων, κακοποίησης κ.ά. Απώτερος στόχος είναι η προστασία αλλά και η ομαλή ένταξή τους στη χώρα μας.