Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023
10:00 - 13:00
Η γλώσσα είναι ένα δυναμικό και συνεχώς εξελισσόμενο φαινόμενο και παράλληλα αποτελεί έναν φορέα σκέψεων, ιδεών και συναισθημάτων. Σε πολλές περιπτώσεις όμως οι λεκτικές επιλογές στιγματίζουν άτομα και ομάδες πληθυσμού, περνώντας λανθασμένα μηνύματα. Οι ΜΚΟ επομένως πρέπει να εμβαθύνουν στο γλωσσικό φαινόμενο, ώστε να χειρίζονται ορθά τη γλώσσα, με στόχο τους την προστασία των δικαιωμάτων των ωφελούμενών τους, απευθυνόμενες σε δημοσιογράφους, χρηματοδότες αλλά και το ευρύ κοινό. Η Δρ. Αγγελική Καρδαρά μας εισάγει στην ορολογία που πρέπει να χρησιμοποιείται στον ανθρωπιστικό τομέα. Συγκεκριμένα:
- Ορολογία για τα άτομα με αναπηρίες.
- Ορολογία για τα άτομα με ζητήματα ψυχικής υγείας.
- Ορολογία για το προσφυγικό και τη μετανάστευση.
- Ορολογία για τα θύματα και τους επιζήσαντες/τις επιζήσασες εγκληματικών ενεργειών.
Η ορολογία θα δοθεί και στην ελληνική και αγγλική γλώσσα με αντίστοιχη ερμηνεία.
Το εργαστήριο θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη δύο ειδικότερων θεματικών:
- Το ζήτημα της προστασίας της ανηλικότητας, της αποσαφήνισης όρων και εννοιών και κατ’ επέκταση της αποφυγής του στιγματιστικού λόγου, μέσα από την εικόνα του παιδιού θύματος εγκληματικών ενεργειών.
- Την εικόνα της γυναίκας ως παθούσας και ως δράστιδος εγκληματιών ενεργειών, με αναφορά σε όρους και αποσαφήνιση εννοιών και με μια ειδικότερη επεξήγηση για το έγκλημα της παιδοκτονίας.
Κλείνοντας, το εργαστήριο θα επικεντρωθεί στις καλές και κακές πρακτικές και στα σημεία που πρέπει να αποφευχθούν για την καταπολέμηση του στιγματιστικού λόγου και την αποφυγή της δευτερογενούς θυματοποίησης.
Στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες να αποκτήσουν στέρεα γνώση σχετικά με την ορθή χρήση της ορολογίας και την επιλογή των λεκτικών εκείνων επιλογών που έχουν τη δύναμη να ενημερώσουν, να αφυπνίσουν, να ευαισθητοποιήσουν και τελικά να περάσουν σημαντικά μηνύματα για τους ωφελούμενους των ΜΚΟ.
Δομή Σεμιναρίου
10-10.30
Η γλώσσα ως πολύμορφο και πολυλειτουργικό φαινόμενο: διερεύνηση και ανάλυση
- Η γλώσσα ως φορέας σκέψεων, ιδεών και συναισθημάτων
- Η δημιουργική πτυχή της γλώσσας
- Γλωσσική και επικοινωνιακή ικανότητα
- Κατηγορίες των γλωσσικών λειτουργιών
10.30-11.30
Ζητήματα ορολογίας και αποσαφήνισης εννοιών
- Ορολογία και χρήση της γλώσσας για τα άτομα με αναπηρίες, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα
- Ορολογία και χρήση της γλώσσας για τα άτομα με ζητήματα ψυχικής υγείας, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα
- Ορολογία και χρήση της γλώσσας για το προσφυγικό και τη μετανάστευση, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα
- Η «γλώσσα του νόμου» και οι λεκτικές μας επιλογές
11.30-12.40 Διάλειμμα
12.40-13.40
Δικαιώματα του Παιδιού και της Γυναίκας μέσα από τη χρήση του λόγου
- Ανάλυση λόγου, μελέτες περίπτωσης (case studies)
- Παρουσίαση καλών και κακών πρακτικών
- Συνεντεύξεις στα ΜΜΕ: σημεία που πρέπει να προσέξουμε
- Ενημερωτικός, διαδικτυακός λόγος
13.40-13.00
Σύνοψη
- ΜΚΟ και καταπολέμηση κοινωνικών στερεοτύπων μέσω των λεκτικών μας επιλογών
- Τελικά συμπεράσματα και προτάσεις
- Ερωτήματα και συζήτηση
Πού και πότε
Το σεμινάριο διεξάγεται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom την Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023, 10:00 – 13:00. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.
Πώς μπορώ να συμμετάσχω
Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 0107764.
Λίγα λόγια για την Εκπαιδεύτρια
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος Crime & Μedia Lab – KE.M.E. (e-keme.gr) που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση), Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους (εκδόσεις Παπαζήση), ενώ αυτή την περίοδο ολοκληρώνει τη συγγραφή του νέου της βιβλίου. Η κ. Καρδαρά είναι Εκπαιδεύτρια στο Social Dynamo του Ιδρύματος Μποδοσάκη και διδάσκει ενότητες που αφορούν τις δεξιότητες έρευνας, τον στιγματιστικό λόγο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.