Πολιτικές και διαδικασίες για αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης

Το online σεμινάριο απευθύνεται κατά προτεραιότητα στις επιχορηγούμενες οργανώσεις του προγράμματος  Building a robust and democratic civic space – BUILD στην Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και συνολικά στην Κοινωνία των Πολιτών.

Η αποτελεσματική διακυβέρνηση αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο λογοδοσίας και μία αναγκαία συνθήκη για την αποτελεσματική λειτουργία κάθε μη-κυβερνητικού οργανισμού. Με την έννοια «διακυβέρνηση» προσδιορίζονται όλες οι πολιτικές, διεργασίες και διαδικασίες που επιτρέπουν στα διοικητικά όργανα (Γενική Συνέλευση, Διοικητικό Συμβούλιο, ανεξάρτητες επιτροπές) να ασκούν αποτελεσματική εποπτεία στην λειτουργία του οργανισμού.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει η ορθή διακυβέρνηση ενός οργανισμού συμπεριλαμβάνονται οι πολιτικές που αφορούν την σύστασή του διοικητικού οργάνου, ο διαχωρισμός της διακυβέρνησης από την διαχείριση, η σαφής στρατηγική κατεύθυνση και σχετική αξιολόγηση, η εξασφάλιση του ορθού προγραμματισμού εργασιών, η η εγκαθίδριση δικλείδων ασφαλείας για εσωτερικές συγκρούσεις, και αρκετά ακόμα.

Σκοπός του συγκεκριμένου σεμιναρίου είναι η παρουσίαση των βασικότερων στοιχείων της αποτελεσματικής διακυβέρνησης και των σχετικών καλών πρακτικών, καθώς και η συζήτηση πάνω στους εφικτούς τρόπους εφαρμογής τους με δεδομένα τα χαρακτηριστικά των ελληνικών μη-κερδοσκοπικών οργανισμών.

Δομή Σεμιναρίου

Α’ Μέρος

  • Καλοσώρισμα – στόχοι σεμιναρίου: Η σημασία της καλής διακυβέρνησης
  • Ανοιχτή συζήτηση: Ποιές θεωρείτε ότι είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να θεωρείται ένας οργανισμός ότι έχει σωστή διακυβέρνηση;
  • Παρουσίαση βασικότερων πολιτικών και διαδικασιών για την αποτελεσματική διακυβέρνηση – καλές πρακτικές

Β΄Μέρος

  • Άσκηση σε ομάδες: Συζήτηση για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπίζουν οι οργανισμοί στην εφαρμογή των πολιτικών και διαδικασιών αποτελεσματικής διακυβέρνησης
  • Παρουσίαση και συζήτηση: Εξασφάλιση της αποτελεσματική διακυβέρνησης ακόμα και όταν δεν είναι εφικτή η πλήρης εφαρμογή των απαραίτητων πολιτικών και διαδικασιών

Πού και πότε

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά τη Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, 10.00 – 13.00, μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω
Για να συμμετάσχετε στο εργαστήριο παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του εργαστηρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 0107764. 

Πρόγραμμα BUILD

Το πρόγραμμα «Building a robust and democratic civic space» (BUILD) έχει ως στόχο την προστασία, την προώθηση και την ευρεία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της Ε.Ε., μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο και της ενίσχυσης των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ Κύπρου με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,9 εκ. Συντονιστής του BUILD είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα), σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος).

Λίγα λόγια για τον εισηγητή

Ο Κωνσταντίνος Λιαρίκος είναι οικονομολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην ανάπτυξη και το περιβάλλον. Έχει εργαστεί τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στην έρευνα και την εκπαίδευση και έχει συντονίσει ή/και συμμετάσχει στην προετοιμασία μεγάλου αριθμού εργασιών και επιστημονικών κοινοποιήσεων. Από το 2002 δουλεύει στο WWF Ελλάς, όπου διετέλεσε επί 12 χρόνια επικεφαλής περιβαλλοντικού προγράμματος και σήμερα έχει την θέση του Επικεφαλής Ανάπτυξης.  Ασχολείται επί σειρά ετών με τα ζητήματα διοίκησης και οργανωσιακής ανάπτυξης ΜΚΟ, ερευνητικά, εκπαιδευτικά και ως σύμβουλος.  Είναι παντρεμένος, έχει έναν γιο 18 ετών και τον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται κυρίως με την μουσική και τις καλλιτεχνικές κατασκευές.

 

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.