Νόμοι και πολιτικές της Ε.Ε. σχετικά με τα δικαιώματα και τις αξίες: Το ελληνικό πλαίσιο εφαρμογής

Το online σεμινάριο απευθύνεται κατά προτεραιότητα στις επιχορηγούμενες οργανώσεις του προγράμματος  Building a robust and democratic civic space – BUILD στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην Κοινωνία των Πολιτών.

Η Ελλάδα υπήρξε ένα από τα πρώτα κράτη που αιτήθηκε τη σύνδεσή της με την ΕΟΚ ήδη από το 1959 ενώ η πλήρης ένταξη αυτής έλαβε χώρα το 1981. Η Ελλάδα ήταν υπέρμαχος της κατοχύρωσης σε υπερεθνικό επίπεδο του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ ήδη από το 2000. Οι ελληνικές αρχές σήμερα εφαρμόζουν το Χάρτη ως εργαλείο πολιτικής και τα ελληνικά δικαστήρια υποχρεούνται σε μια σύμφωνη με το ενωσιακό δίκαιο ερμηνεία των εθνικών διατάξεων. Οι εθνικοί θεσμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλες εθνικές ανεξάρτητες αρχές έχουν ειδικό ρόλο να παρακολουθούν τη συμμόρφωση των αρχών της Πολιτείας με κανόνες πρωτογενούς και παράγωγου δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διασφαλίζουν δικαιώματα πολιτών. Η κοινωνία των πολιτών έχει διακριτό ρόλο τόσο κατά το στάδιο παραγωγής κανόνων ή πολιτικών (διαδικασίες διαβούλευσης) όσο και στον εκ των υστέρων έλεγχο συμβατότητας της εθνικής νομοθεσίας και πρακτικής με τα ευρωπαϊκά πρότυπα (λογοδοσία).

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα έχουν την ευκαιρία:

  • να εξοικειωθούν με το εθνικό πλαίσιο και τις υφιστάμενες δράσεις, πολιτικές και πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο που ενδεχομένως έχουν αντίκτυπο στο πεδίο δραστηριοτήτων τους,
  • να κατανοήσουν το ρόλο διαφορετικών δρώντων στην Ελλάδα με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και του κράτους και την ανάπτυξη διατομεακών και δι-οργανικών συνεργειών, και
  • να καλλιεργήσουν τις ικανότητες συνηγορίας και να ευαισθητοποιηθούν στην εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων σε διαφορετικά πεδία κοινωνικής δράσης.

Διάρθρωση ενοτήτων

Ενότητα 1: Διάδοση της εφαρμογής του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. στην Ελλάδα: παραδείγματα από τη νομοθεσία, νομολογία και διοικητική πρακτική

Ενότητα 2: Ο ρόλος των εθνικών θεσμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άλλων εθνικών ανεξαρτήτων αρχών και της κοινωνίας των πολιτών στην παρακολούθηση εφαρμογής και διάδοση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων σε εθνικό επίπεδο

Ενότητα 3: Διαδραστική άσκηση σε μικρότερες ομάδες – προτάσεις συνηγορίας για την ενίσχυση του σεβασμού των ευρωπαϊκών αξιών και δικαιωμάτων σε διάφορους τομείς κοινωνικής δράσης στην Ελλάδα (παιδική προστασία, αναπηρία, μεταχείριση αλλοδαπών, εργασιακά δικαιώματα κ.α.)

Πού και πότε

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά τη Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024, 14.00 – 17.00, μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω
Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 0107764.

Το πρόγραμμα «Building a robust and democratic civic space» (BUILD) έχει ως στόχο την προστασία, την προώθηση και την ευρεία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της Ε.Ε., μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο και της ενίσχυσης των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ Κύπρου με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,9 εκ. Συντονιστής του BUILD είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα), σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος).

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια

Η Εύα Τζαβαλά είναι ειδική εμπειρογνώμονας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εργάζεται από το 2018 στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Διετέλεσε Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για τη Μετανάστευση και το Άσυλο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Θεσμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ENNHRI) από το 2021 έως το 2024 ενώ σήμερα είναι Συντονίστρια του Επιστημονικού Προσωπικού της ΕΕΔΑ. Έχει εκτεταμένη εμπειρία εκπαιδεύσεων σε φοιτητές και επαγγελματίες (δικηγόρους, δικαστές, σώματα ασφαλείας, κοινωνία των πολιτών) ενώ έχει συντονίσει και συμμετάσχει σε περισσότερα από 10 ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Ερευνών Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Athens Public International Law Center) ενώ συνεργάζεται σταθερά και με το Κόμβο Αριστείας για τις Προσφυγικές και Μεταναστευτικές Σπουδές (RMS Hub). Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς οργανισμούς από το Πανεπιστήμιο Παρίσι 1 Πάνθεον-Σορβόννη (Γαλλίας). Έχει συγγράψει μελέτες σχετικές με τα δικαιώματα του ανθρώπου, το κράτος δικαίου, το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα και διεθνή θέματα. Τέλος, έχει εργαστεί κατά το παρελθόν για το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και το Ελληνικό Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες την περίοδο της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα. Διετέλεσε επί σειρά ετών (2015-2018) μέλος στις (Ανεξάρτητες) Επιτροπές Προσφυγών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με αντικείμενο την εξέταση σε δεύτερο βαθμό αιτημάτων διεθνούς προστασίας πολιτών τρίτων χωρών. Ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

 

 

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.