Νόμοι και πολιτικές της Ε.Ε. σχετικά με τα δικαιώματα και τις αξίες

Το online σεμινάριο απευθύνεται κατά προτεραιότητα στις επιχορηγούμενες οργανώσεις του προγράμματος  Building a robust and democratic civic space – BUILD σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και συνολικά στην Κοινωνία των Πολιτών.

Οι επιχορηγούμενες οργανώσεις του προγράμματος BUILD μπορούν να συμμετέχουν με έναν εκπρόσωπο.

Στο σεμινάριο θα εξεταστεί η ιστορική εξέλιξη της προστασίας των θεμελιωδών αξιών, αρχών και δικαιωμάτων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ιδιαίτερη έμφαση στον αντίκτυπο της υιοθέτησης του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και στο ρόλο που διαδραματίζει αυτός σήμερα στο παράγωγο ενωσιακό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα έχουν την ευκαιρία:

  • να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στο σύστημα αξιών, αρχών και δικαιωμάτων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • να βελτιώσουν το επίπεδο της κοινής ευρωπαϊκής ιστορικής συνείδησης, ενδυναμώνοντας την ταυτότητά τους ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποκείμενα δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται όχι μόνο στα εθνικά συντάγματα αλλά και σε υπερεθνικά κείμενα όπως οι ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ και ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, και
  • να ενσωματώσουν στις δράσεις τους τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Διάρθρωση ενοτήτων

Ενότητα 1: Αξίες, αρχές και δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση: η ιστορική εξέλιξη και η κατοχύρωση τους στις ιδρυτικές συνθήκες

Ενότητα 2: Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ: ερμηνεία διατάξεων, εργαλεία για τη χρήση αυτού και σύγχρονες πολιτικές για την προώθηση και παρακολούθηση της εφαρμογής του

Ενότητα 3: Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς συνθήκες (Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας)

Ενότητα 4: Δικαιώματα στις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πού και πότε

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά τη Τρίτη 10  Σεπτεμβρίου 2024, 14.00 – 17.00, μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω
Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 0107764.

Το πρόγραμμα «Building a robust and democratic civic space» (BUILD) έχει ως στόχο την προστασία, την προώθηση και την ευρεία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της Ε.Ε., μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο και της ενίσχυσης των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ Κύπρου με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,9 εκ. Συντονιστής του BUILD είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα), σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος).

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια

Η Εύα Τζαβαλά είναι ειδική εμπειρογνώμονας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εργάζεται από το 2018 στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Διετέλεσε Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για τη Μετανάστευση και το Άσυλο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Θεσμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ENNHRI) από το 2021 έως το 2024 ενώ σήμερα είναι Συντονίστρια του Επιστημονικού Προσωπικού της ΕΕΔΑ. Έχει εκτεταμένη εμπειρία εκπαιδεύσεων σε φοιτητές και επαγγελματίες (δικηγόρους, δικαστές, σώματα ασφαλείας, κοινωνία των πολιτών) ενώ έχει συντονίσει και συμμετάσχει σε περισσότερα από 10 ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Ερευνών Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Athens Public International Law Center) ενώ συνεργάζεται σταθερά και με το Κόμβο Αριστείας για τις Προσφυγικές και Μεταναστευτικές Σπουδές (RMS Hub). Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς οργανισμούς από το Πανεπιστήμιο Παρίσι 1 Πάνθεον-Σορβόννη (Γαλλίας). Έχει συγγράψει μελέτες σχετικές με τα δικαιώματα του ανθρώπου, το κράτος δικαίου, το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα και διεθνή θέματα. Τέλος, έχει εργαστεί κατά το παρελθόν για το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και το Ελληνικό Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες την περίοδο της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα. Διετέλεσε επί σειρά ετών (2015-2018) μέλος στις (Ανεξάρτητες) Επιτροπές Προσφυγών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με αντικείμενο την εξέταση σε δεύτερο βαθμό αιτημάτων διεθνούς προστασίας πολιτών τρίτων χωρών. Ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

 

 

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.