Πέμπτη 18 Ιουλίου
16:00 - 19:00
Στο πλαίσο του peer-to-peer learning που ενθαρρύνει το Social Dynamo, υποδεχόμαστε ΜΚΟ που μεταδίδουν τεχνογνωσία και καλές πρακτικές.
Η IRC θα μας εκθέσει το δικό της μοντέλο M&E (Monitoring & Evaluation). H λογοδοσία καθώς και η μέτρηση αντίκτυπου, είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες και βρίσκονται στην «καρδιά» του έργου των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Πυλώνας της λογοδοσίας είναι η παρακολούθηση και ουσιαστική αξιολόγηση των προγραμμάτων.
Ενδεικτική Ατζέντα
1. Εισαγωγή στην Παρακολούθηση και Αξιολόγηση Προγραμμάτων
• Βασικά στοιχεία της Παρακολούθησης και Αξιολόγησης προγραμμάτων: Γιατί χρειάζεται σε μία οργάνωση, πότε και ποιος την κάνει;
• Η Θεωρία της Αλλαγής και η σημασία του λογικού πλαισίου (Logframe) στο σχεδιασμό προγραμμάτων
• Δείκτες παρακολούθησης προγραμμάτων: πώς τους επιλέγουμε;
2. Η εμπειρία της International Rescue Committee (IRC)- The Outcomes and Evidence Framework (OEF)
• Εισαγωγή στο Outcomes and Evidence framework
• Πρακτικό παράδειγμα: Η θεωρία της αλλαγής στον σχεδιασμό προγράμματος στην IRC
• Παρουσίαση σχεδιασμού και συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης υπάρχοντος προγράμματος Livelihoods της IRC Ελλάς
Πού και πότε:
Το σεμινάριο διεξάγεται στον συνεργατικό χώρο του Social Dynamo, στο Σεράφειο δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη, 2ος όροφος, στάση μετρό Κεραμεικός/Πετράλωνα), την Πέμπτη 18 Ιουλίου, 16.00 – 19.00. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.
Πώς μπορώ να συμμετάσχω:
Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 3428087.
Λίγα λόγια για την IRC
Η International Rescue Committee (IRC) είναι μια ανθρωπιστική μη κυβερνητική οργάνωση που από το 1933 στηρίζει πρόσφυγες, εκτοπισμένους πληθυσμούς, θύματα καταπίεσης και βίαιων συρράξεων σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, η IRC Hellas, ξεκίνησε να παρέχει υπηρεσίες το καλοκαίρι του 2015 στη Λέσβο και, σταδιακά, οι δράσεις της επεκτάθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι παρεμβάσεις της εκτείνονται από την υποδοχή έως και την ένταξη προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών, με σκοπό την ανοικοδόμηση της ζωής τους. Η ΙRC επικεντρώνεται στην παροχή υπηρεσιών προστασίας και ενδυνάμωσης γυναικών και παιδιών (συμπεριλαμβανομένης της 24ωρης φροντίδας σε ασυνόδευτους ανηλίκους), ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ένταξης στην αγορά εργασίας, με συμβουλευτική εύρεσης εργασίας και εκπαιδευτικά προγράμματα επιχειρηματικότητας για νέους, στην υποστήριξη της διαχείρισης και υποδομών προσφυγικών καταυλισμών, καθώς και στην παροχή έγκυρης και απλοποιημένης πληροφόρησης μέσα από την πλατφόρμα του Refugee.Info. Ταυτόχρονα, έχει αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τη δυναμική και τις ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα μέσα από τη στενή συνεργασία και τη στήριξη δέκα οργανώσεων, στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων. Επίσης έχει συνεργαστεί με τους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Λέσβου.
Λίγα λόγια για τις εισηγήτριες
Anastasia Sikiaridi, Livelihoods Manager, IRC Ελλάς
Η Αναστασία Σικιαρίδη εργάζεται στην IRC Hellas από το 2017 στα προγράμματα οικονομικής ενδυνάμωσης. Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία στην εφαρμογή και αξιολόγηση προγραμμάτων ένταξης στην αγορά εργασίας και επιχειρηματικότητας. Έχει επίσης εργαστεί ως ερευνήτρια στους τομείς Ευρωπαικής, αστικής και μεταναστευτικής πολιτικής και ως υπεύθυνη έργου για μια νέα start-up στο Βερολίνο.
Maria Panagi-Senior M&E Officer, IRC Ελλάς
H Μαρία Παναγή εργάζεται στο τμήμα Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Προγραμμάτων της IRC Hellas τα τελευταία δύο χρόνια. Έχει επίσης εργαστεί στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Βιομηχάνων Μετάλλου, στο τμήμα διεθνούς εμπορίου και οικονομίας, καθώς και σε άλλους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς με έδρα τις Βρυξέλλες (Βέλγιο).