Μέθοδοι μέτρησης κοινωνικού αντίκτυπου

Το online σεμινάριο απευθύνεται κατά προτεραιότητα στις επιχορηγούμενες οργανώσεις του προγράμματος  Building a robust and democratic civic space – BUILD στην Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και συνολικά στην Κοινωνία των Πολιτών.

Μέσα από διαδραστικές μεθόδους και εργασία σε ομάδες, προσεγγίζουμε το Μ&Ε ως απαραίτητο εργαλείο για το σχεδιασμό προγραμμάτων. Κατανοούμε πώς το Μ&Ε μπορεί να μας βοηθήσει να απαντήσουμε σε ουσιαστικές ερωτήσεις για το έργο μας, να συλλέξουμε αξιόπιστη πληροφορία, να σχεδιάσουμε τη μέτρηση κοινωνικού αντικτύπου, να εξάγουμε συμπεράσματα και να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις.

Δομή σεμιναρίου:

Ημέρα 1η 

Μέρος Α 14:00 – 14:15
Γνωριμία & Εισαγωγή
Eκπαιδευτικές ανάγκες & προσδοκίες που θα καλύψουμε στο εργαστήριο.
Τι είναι το Monitoring και τι το Evaluation; Μύθοι, πραγματικότητες και προσεγγίσεις του Μ&Ε.

Μέρος Β 14:15-15:00
Σχεδιασμός ‘εικονικού’ προγράμματος: η διαδρομή από το πρόβλημα στην αλλαγή και τον κοινωνικό αντίκτυπο
Δουλεύουμε σε ένα ‘εικονικό’ πρόβλημα και ορίζουμε τις συνδέσεις δράσεων με τα διαφορετικά επίπεδα αποτελεσμάτων και τους δείκτες επιτυχίας & κοινωνικού αντικτύπου.

Μέρος Γ 15:00 – 16:00
Σχεδιασμός του αληθινού προγράμματος
Σε ομάδες εργασίας, σχεδιάζουμε τη διαδρομή ενός πραγματικού προγράμματος των οργανώσεών μας, ενσωματώνοντας το Μ&Ε. Συζητάμε τις ‘διαδρομές’ στην ολομέλεια.

Ημέρα 2η

Μέρος Δ 14:00 – 15:30
Εργαλεία συλλογής δεδομένων
Η εργαλειοθήκη του M&E: πώς μπορούμε να συλλέξουμε αξιόπιστα δεδομένα που θα μας οδηγήσουν σε χρήσιμα συμπεράσματα.
Σχεδιάζουμε & ενσωματώνουμε Μ&Ε εργαλεία στις ΄διαδρομές’.

Μέρος Ε 15:30 – 16:00
Αξιολόγηση νέας γνώσης & δυνατότητες εφαρμογής
Κλείσιμο

Πού και πότε
Το σεμινάριο θα διεθαχθεί μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom Πέμπτη 19 & Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, 14.00-16.00. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω
Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 0107764.

Πρόγραμμα BUILD

Το πρόγραμμα «Building a robust and democratic civic space» (BUILD) έχει ως στόχο την προστασία, την προώθηση και την ευρεία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της Ε.Ε., μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο και της ενίσχυσης των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ Κύπρου με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,9 εκ. Συντονιστής του BUILD είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα), σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος).

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια

Η Γλυκερία Αράπη είναι σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού, παρακολούθησης & αξιολόγησης έργου, συντονίστρια προγραμμάτων και εκπαιδεύτρια ενηλίκων στο χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών. Έχει διανύσει πάνω από 20 χρόνια στο χώρο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της παγκόσμιας ανάπτυξης και της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με διαφορετικούς φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, πανεπιστημιακά ιδρύματα, εταιρείες και (δια)κρατικούς φορείς σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.  Έχει διατελέσει Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας (2021-2023). Εργάστηκε για την ActionAid Ελλάς για 12 έτη ως επικεφαλής των τμημάτων Τοπικών Προγραμμάτων, Παρακολούθησης & Αξιολόγησης Έργου, Λογοδοσίας, Οργανωσιακής Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού. Έχει διατελέσει επικεφαλής του διεθνούς τμήματος Παρακολούθησης & Αξιολόγησης Έργου της ActionAid International. Υπήρξε Πρόεδρος της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη και ιδρυτικό μέλος της Ώσμωσης – Κέντρο Τεχνών και Διαπολιτισμικής Αγωγής. Απόφοιτος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Ethnic & Racial Studies από το Trinity College της Ιρλανδίας.

 

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.