Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022
10:00 - 13:00
Το σεμινάριο απευθύνεται κατά προτεραιότητα στις επιχορηγούμενες οργανώσεις του προγράμματος Σημεία Στήριξης.
Η Ελισάβετ Γεωργίου μας βοηθά να βρούμε τις απαντήσεις σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε οργανισμού. Με διαδραστικό τρόπο οι συμμετέχοντες θα μοιραστούν τους προβληματισμούς αλλά και τις καλές πρακτικές που έχουν εφαρμόσει, ενώ θα μάθουν τεχνικές διαχείρισης των δύσκολων καταστάσεων.
- Πώς η δομή μιας οργάνωσης συνδέεται με τις συγκρούσεις των μελών της;
- Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα τις συγκρούσεις και να προλάβουμε το Burn Οut της ομάδας, των εργαζομένων αλλά και των εθελοντών της;
- Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το Burn Out;
Η δομή και ο τρόπος λειτουργίας κάθε οργανισμού εξελίσσονται με το πέρασμα του χρόνου και τις νέες συνθήκες που αναδιαμορφώνουν διαρκώς τις ανάγκες του. Συχνά οι εναλλαγές των προσώπων της διοίκησης, οι δράσεις και τα νέα έργα δημιουργούν απαιτήσεις δυσβάσταχτες για την ομάδα διοίκησης.
Όλα τα παραπάνω ασκούν έντονες πιέσεις στα μέλη του ΔΣ, τους εργαζόμενους αλλά και τους εθελοντές. Εκτόνωση των πιέσεων αποτελεί η σύγκρουση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στη δυσαρέσκεια των μελών της οργάνωσης ακόμα και στη διάλυσή της.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τα μέλη της οργάνωσης είναι ευάλωτα στην εμφάνιση Burn Out κάτι που μπορεί να γενικευτεί στο σύνολο της ομάδας.
Στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες να κατανοήσουν τη δυναμική της ομάδας και τις βασικές αρχές για την δημιουργία ενός ανθεκτικού οργανισμού (resilient organization). Επίσης θα αποκτήσουν δεξιότητες και εργαλεία για την δημιουργικότερη επίλυση των συγκρούσεων, τη χρήση της μη βίαιης επικοινωνίας καθώς και την πρόληψη και αντιμετώπιση του Burn Out.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηγετικά στελέχη οργανώσεων που αναζητούν εργαλεία για τη βέλτιστη λειτουργία της οργάνωσης καθώς και σε εργαζόμενους σε οργανώσεις που επιθυμούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τις συγκρούσεις και να προλαμβάνουν το Burn Out.
Δομή Σεμιναρίου (διαδικτυακό)
10.00-10.20: Εισαγωγή
- Γνωριμία
- Εντοπισμός και ορισμός των θεμάτων που θέλουμε να διερευνήσουμε και να αναδείξουμε
- Βασικές Έννοιες και Ορισμοί
10.20-11.15: Οργανωσιακή Δομή
- Βασικά μοντέλα οργανωσιακών δομών σε ΜΚΟ
- Αποτύπωση της οργανωσιακής δομής κάθε ΜΚΟ που συμμετέχει
- Case studies και καλές πρακτικές
11.15-11.30: Διάλειμμα
11.30-12.15: Διαχείριση Συγκρούσεων
- Έννοια και χρησιμότητα της ομάδας
- Διεργασίες της ομάδας
- Φάσεις εξέλιξης της ομάδας
- Αίτια και συνέπειες συγκρούσεων
- Δημιουργική επίλυση συγκρούσεων
- Μοντέλο μη βίαιης επικοινωνίας
12.15-12.50: Πρόληψη & Αντιμετώπιση Burn Out
- Έννοια εργασιακού άγχους και burn out
- Συμπτώματα εργασιακού άγχους και burn out
- Διαφορές μεταξύ επαγγελματικού άγχους και του burn out
- Αντιμετώπιση ατόμου (εργαζομένου ή εθελοντή) που πραγματικά εμφανίζει burn out
- Σχεδιασμός διαδικασιών στη λειτουργία του οργανισμού για την πρόληψη του burn out
12.50-13.00: Κλείσιμο, συζήτηση, επίλυση αποριών
Πού και πότε
Το σεμινάριο διεξάγεται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022, 10.00 – 13.00. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.
Πώς μπορώ να συμμετάσχω
Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 3221287 .
Το σεμινάριο έχει συμμετοχικό χαρακτήρα οπότε θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να έχουν ανοικτή την κάμερα και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μικρόφωνο.
Λίγα λόγια για την Ελισάβετ Γεωργίου
Η Ελισάβετ Γεωργίου εξειδικεύεται στη διαχείριση επαγγελματικών & προσωπικών κρίσεων και μεταβάσεων (απόλυση, πένθος, διαζύγιο, ασθένεια, burn out) καθώς και στην προώθηση της ψυχικής υγείας και του Ευ Ζην μέσω εταιρικών προγραμμάτων Ευεξίας και προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
Έχει εμπειρία άνω των 20 ετών ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα ανάπτυξης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και παράλληλη εμπειρία 15 ετών ως ψυχοθεραπεύτρια. Από τον Ιανουάριο του 2010 ίδρυσε και διευθύνει, το Κέντρο Be Yourself (www.be-yourself.gr) όπου παρέχει υπηρεσίες Συμβουλευτικής, Coaching, Mentoring, Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας, ατομικά ή ομαδικά, σε ιδιώτες, επιχειρήσεις, MKO και άλλους εκπαιδευτικούς οργανισμούς.
Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας & Ευημερίας Be Positive.
Είναι υποψήφια διδάκτωρ Οργανωσιακής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο., κάτοχος Πτυχίου Ψυχολογίας (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Μεταπτυχιακού Τίτλου Οργανωτικής & Οικονομικής Ψυχολογίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Διπλώματος Personal & Executive Positivity Coaching (Positivity Coaching Academy), έχει 4ετή ειδική εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία Gestalt (Gestalt Foundation) και πιστοποίηση Εκπαιδευτή Ενηλίκων σε Ελλάδα (ΕΟΠΠΕΠ) και Κύπρο (ΑνΑΔ).
Συνεργάζεται με το Social Dynamo ως μέντορας προσφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία της σε ομάδες που θέλουν στήριξη στην επικοινωνία και την επίλυση συγκρούσεων μεταξύ των μελών τους, στη διαχείριση των εθελοντών τους, στην αναπροσαρμογή της οργανωτικής τους δομής καθώς και στη διαχείριση διαφόρων οργανωσιακών αλλαγών, μεταβάσεων και κρίσεων.