Μέτρηση Κοινωνικού Αντικτύπου – Για φορείς του ACF

Το σεμινάριο απευθύνεται στις επιχορηγούμενες οργανώσεις του προγράμματος Active citizens fund.

Γιατί αυτά που κάνουμε σαν οργάνωση θέλουμε να έχουν κοινωνικό αντίκτυπο; Πώς σχετίζονται με τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης; Πώς μπορούμε αυτό που πετυγχαίνουμε να το μετρήσουμε και να το επικοινωνήσουμε;

Το εργαστήριο θα επικεντρωθεί στο να καθοδογήσει τους συμμετέχοντες στα βήματα που μπορούν να κάνουν για τη μέτρηση του κοινωνικού τους αντικτύπου. Θα παρουσιαστούν και θα γίνουν πρακτικές ασκήσεις πάνω στη χρήση δυο εργαλείων:

– το  εργαλείο του Λογικού Πλαισίου (Logical Framework) και

– το εργαλείο της Θεωρίας της αλλαγής.

Τα εργαλεία αυτά επιτρέπουν σε μια οργάνωση τον αναστοχασμό αλλά και τη μεθοδικότητα στη συλλογή στοιχείων που τεκμηριώνουν τον αντίκτυπο μιας οργάνωσης συνολικά ή μιας συγκεκριμένης δράσης.

Στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να λάβουν κάποιες βασικές γνώσεις ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν, να υλοποιήσουν και να παρακολουθήσουν το δικό τους πλάνο για τη μέτρηση του κοινωνικού τους αντικτύπου.

 

Δομή εργαστηρίου

14.00 – 14.30: Γνωριμία, προσδοκίες από το εργαστήριο και προηγούμενη εμπειρία σε μέτρηση κοινωνικού αντικτύπου

14.30 – 15.00: Το κοινωνικό μας αποτύπωμα και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης

15.00 – 15.45: Τα εργαλείο του Λογικού Πλαίσιου και η Θεωρία της Αλλαγής- βασικές έννοιες και βήματα μέσα από παραδείγματα

15.45 – 16.00: Διάλειμμα

16.00 – 17.00: Εργασία σε ομάδες

17.00 – 17.45: Παρουσίαση εργασιών και ανατροφοδότηση

17.45 – 18.00: Αξιολόγηση και κλείσιμο

Πού και πότε

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Τρίτη 20 Ιουλίου, 14:00 – 18:00 μέσω της πλατφόρμας Zoom. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω

Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό.  Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο: 210 3221287.

Το σεμινάριο έχει συμμετοχικό χαρακτήρα οπότε θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να έχουν ανοικτή την κάμερα και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μικρόφωνο.

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια:

Η Ματίνα Μάγκου είναι σύμβουλος πολιτιστικής διαχείρισης και προγραμμάτων με κοινωνικό αντίκτυπο. Η εμπειρία της στον τομέα της κοινωνίας των πολιτών προέρχεται από οργανισμούς νεολαίας και πολιτισμού. Έχει διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, εκπαιδεύτρια νέων για το Συμβούλιο της Ευρώπης και έχει γράψει το εγχειρίδιο «Διδάσκοντας τον εθελοντισμό» για καθηγητές δευτεροβαθμιας εκπαίδευσης για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Έχει συνεργαστεί με οργανισμoύς όπως το EUNIC, ΙΕΤΜ το Βρετανικό Συμβούλιο, το Ινστιτούτο Goethe, η  Ashoka, το Youth Partnership της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει εργαστεί στο Υπουργείο Παιδείας, στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του δήμου Αθηναίων αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το 2017 έλαβε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο του Deusto, όπου η ερευνητική της εργασία αφορούσε στην αξιολόγηση προγραμμάτων διεθνούς πολιτιστικής συνεργασίας. Σήμερα είναι ερευνήτρια το SiC.Lab Mediterrannée του University of Côte d’Azur.  Τα τελευταία χρόνια ασχολείται επαγγελματικά και με την αξιολόγηση προγραμμάτων και πρόσφατες αξιολογήσεις της περιλαμβάνουν προγράμματα όπως το START-Create Cultural Change, το Culture@Work Africa, το CONNEXIONS της Γερμανικής Επιτροπής της UNESCO αλλά και δικτύων, όπως το ENCATC και το Eurozine.

 

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund. Tο  Active Citizens Fund για την Ελλάδα, ύψους €12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active Citizens Fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.