Μεγάλες δωρεές: τα συστατικά της επιτυχίας – Για φορείς του ACF

Το σεμινάριο απευθύνεται στις επιχορηγούμενες οργανώσεις του προγράμματος Active citizens fund.

Σύμφωνα με έρευνες, το 80% των πόρων των μη κερδοσκοπικών οργανισμών διεθνώς έρχεται από μεγάλες δωρεές. Όμως πολλοί οργανισμοί δυσκολεύονται να φέρουν μεγάλες δωρεές, να αποκτήσουν μια σταθερή οικονομική ροή μεγάλων δωρεών και να είναι βιώσιμοι μακροπρόθεσμα.

Τις περισσότερες φορές, υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι η εξεύρεση πόρων από μεγάλους δωρητές είναι όπως κάθε άλλου είδους fundraising, απλώς αφορά περισσότερα χρήματα. Αυτή η αντίληψη εμποδίζει τους οργανισμούς από το να κατανοήσουν την προετοιμασία που απαιτείται για να εμπλέξουν μεγάλους δωρητές στον σκοπό τους και να εκπληρώσουν τους στόχους τους.

Σε αυτό το εργαστήριο θα μιλήσουμε για όλα τα στάδια του κύκλου του δωρητή, από την αναγνώριση μεγάλων δωρητών μέχρι τη δωρεά και τη διατήρηση των σχέσεων μαζί τους. Θα μιλήσουμε για το πώς να δουλεύετε με εταιρίες, ιδρύματα και ιδιώτες, χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης, με αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα.

Θα μάθετε:

  • Ποιες λανθασμένες πεποιθήσεις μπορεί να μας οδηγήσουν σε αποτυχία
  • Τι κινητοποιεί τους δωρητές να δίνουν και γιατί είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε
  • Ποιες είναι οι πηγές μεγάλων δωρεών
  • Ποιος είναι ο δικό σας ρόλος ως fundraiser
  • Πώς μπορούμε να αναγνωρίζουμε και να αξιολογούμε τους σωστούς δωρητές χωρίς να σπαταλάμε χρόνο και πόρους
  • Πώς χτίζουμε σχέσεις που αποδίδουν
  • Πώς ζητάμε οικονομική υποστήριξη
  • Πώς διατηρούμε και αναπτύσσουμε αυτές τις σχέσεις

Απαραίτητα να έχετε μαζί σας: δημιουργική σκέψη, ενεργό συμμετοχή και διάθεση για μάθηση!

 

Δομή του σεμιναρίου:

14.00 – 14.20

Γνωριμία, εισαγωγή, ατζέντα

14.20 – 14.40

Αλήθειες και μύθοι για την εξεύρεση πόρων από μεγάλους δωρητές

14.40 – 15.00

Κίνητρα και πηγές μεγάλων δωρητών

15.00 – 15.20

Ο ρόλος του fundraiser

15.20 – 15.30

Διάλειμμα

15.30 – 17.45

Ο κύκλος του δωρητή

  • Εύρεση πιθανών δωρητών
  • Αξιολόγηση δωρητών
  • Καλλιέργεια σχέσεων με δωρητές

(ενδιάμεσο 10′ διάλειμμα)

  • Αίτημα δωρεάς προς δωρητές
  • Διατήρηση σχέσεων με δωρητές

17.45 – 18.00

Σύνοψη και κλείσιμο

Πού και πότε

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Δευτέρα 28 Ιουνίου, 14:00 – 18:00 μέσω της πλατφόρμας Zoom. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω

Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό.  Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο: 210 3221287.

Το σεμινάριο έχει συμμετοχικό χαρακτήρα οπότε θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να έχουν ανοικτή την κάμερα και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μικρόφωνο.

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια:

Η Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου είναι σύμβουλος Εξεύρεσης Πόρων και ιδρύτρια της Inuksuk Consulting, μιας συμβουλευτικής εταιρείας που εργάζεται με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με σκοπό να τους βοηθήσει να αναπτυχθούν και να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους, μέσα από την κατάρτιση ολοκληρωμένων στρατηγικών πλάνων και το σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων εξεύρεσης πόρων.

Η Κωνσταντίνα έχει εμπειρία 15 ετών στην εξεύρεση πόρων, έχοντας εργαστεί σε όλους τους τομείς του fundraising: regular giving, special events, crowdfunding, digital campaigns, face to face, major giving. Η πιο πρόσφατη θέση της ήταν Επικεφαλής Ανάπτυξης στην ActionAid, στην οποία εργάστηκε επί 12 χρόνια.  Έχει εξειδικευτεί στις μεγάλες δωρεές από ιδρύματα, εταιρίες και μεγάλους δωρητές και συνεργάζεται με φορείς της κοινωνίας των πολιτών στα εξής πεδία: στρατηγικός σχεδιασμός, κατάρτιση πλάνων εξεύρεσης πόρων, σχεδιασμός μελέτης ετοιμότητας του οργανισμού (για την εξεύρεση πόρων), ανάπτυξη  και υλοποίηση προγραμμάτων εξεύρεσης πόρων από μεγάλες δωρεές, εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας (για καμπάνιες εξεύρεσης πόρων). Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με έναν από τους κορυφαίους συμβούλους παγκοσμίως στην εξεύρεση πόρων από μεγάλους δωρητές, τον κ. Tony Myers.

 

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund. Tο  Active Citizens Fund για την Ελλάδα, ύψους €12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active Citizens Fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.