Παρασκευή 28 Μαΐου
16:00 - 20:00
Η κλιματική αλλαγή και η ραγδαία απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Το σεμινάριο έχει ως στόχο οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τα θεμελιώδη ευρήματα των επιστημόνων που σχετίζονται με την κλιματική κρίση, τις βασικότερες εξελίξεις στην παγκόσμια, ευρωπαϊκή και εθνική κλιματική πολιτική, αλλά και τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η κοινωνία των πολιτών στη διαμόρφωση κλιματικής πολιτικής και την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών συνηγορίας.
Δομή σεμιναρίου
- 16.00 – 16.15:
Εισαγωγή και γνωριμία
- 16.15 – 17.15: Επιστήμη και Διεθνής Κλιματική Πολιτική
- Το φαινόμενο του θερμοκηπίου
- Επιστημονικές εκθέσεις, Διακυβερνητική Επιτροπή για το Κλίμα
- Ανασκόπηση των Παγκόσμιων Συνδιασκέψεων για το Κλίμα
- 17.15 – 17.30
Διάλειμμα
- 17.30 – 18.30: Ευρωπαϊκή Κλιματική Πολιτική
- Κύρια στοιχεία της ευρωπαϊκής πολιτικής
- Παρουσίαση βασικών οδηγιών
- Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και οι νεότερες εξελίξεις
- 18.30-18.45
Διάλειμμα
- 18.45-19.45: Εθνική Κλιματική Πολιτική και ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών
- Εξέλιξη των εθνικών κλιματικών επιδόσεων
- Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα & Μακροχρόνια Στρατηγική
- Η απόφαση της απολιγνιτοποίησης και οι προκλήσεις για το μέλλον
- Ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών
- 19.45-20.00
Συμπεράσματα
Πού και πότε
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 28 Μαΐου, 16:00 – 20:00 μέσω της πλατφόρμας Zoom . Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.
Πώς μπορώ να συμμετάσχω
Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο: 210 3221287.
Το σεμινάριο έχει συμμετοχικό χαρακτήρα οπότε θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να έχουν ανοικτή την κάμερα και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μικρόφωνο.
Λίγα λόγια για τoν Νίκο Μάντζαρη
Ο Νίκος Μάντζαρης είναι συνιδρυτής, εταίρος και αναλυτής πολιτικής της δεξαμενής σκέψης για το περιβάλλον The Green Tank.
Σπούδασε Χημική Μηχανική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πήρε το διδακτορικό του στη βιοχημική μηχανική από το τμήμα Χημικών Μηχανικών και Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου της Minnesota (ΗΠΑ). Μετά από διετείς μεταδιδακτορικές σπουδές στα Μαθηματικά στο ίδιο Πανεπιστήμιο εργάστηκε ως Επίκουρος και μετέπειτα Αναπληρωτής Καθηγητής με μονιμότητα στο τμήμα Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Rice (ΗΠΑ). Μεταξύ 2011 και 2013 εργάστηκε ως διευθυντής του ελληνικού γραφείου του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, ενώ μεταξύ 2014 και 2018 εργάστηκε στο WWF Ελλάς ως υπεύθυνος του τομέα ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής.
Τον Ιανουάριο 2020 ορίστηκε μέλος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και τον Μάιο της ίδιας χρονιάς μέλος της Περιφερειακής Ομάδας της Δυτικής Μακεδονίας για τη Δίκαιη Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.