Πέμπτη 20 Ιουνίου
16:00 - 19:00
Στόχος του εργαστηρίου είναι να αναπτυχθούν βασικές έννοιες και σημεία της διαχείρισης έργου, συνδέοντας τα προηγούμενα με τα επόμενα βήματα, και οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του σκελετού της διαδικασίας, καθώς και κάποια εργαλεία.
- Εισαγωγή: σύνδεση του στρατηγικού πλάνου μιας ΜΚΟ με το project management.
- Ορισμός του Project Management: διευκρινίσεις για το τι είναι έργο και τι διαχείριση.
- Εισαγωγή σε μεθόδους και εργαλεία, μέσω collective mapping
- Εισαγωγή στον Κύκλο Ζωής ενός Έργου: μέσω άσκησης βασισμένη σε case study, επεξεργαζόμαστε σε μικρές ομάδες τις φάσεις ενός έργου (Προσδιορισμός – Σχεδιασμός – Προγραμματισμός – Αξιολόγηση). Παράλληλη εισαγωγή στα εργαλεία που περιλαμβάνει κάθε φάση.
- Εισαγωγή στο Πλάνο Υλοποίησης – Παρακολούθησης: αναφορά στο πώς συνδέεται ο σχεδιασμός του έργου, με την υλοποίηση και παρακολούθηση.
Όλα τα παραπάνω θα αναπτυχθούν από τις ομάδες με αφορμή ένα case study σενάριο, βήμα-βήμα με την παρουσίαση, και θα χρησιμοποιηθούν αντίστοιχα templates για την άσκηση.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε άτομα και ομάδες (ΜΚΟ και άτυπες) που βρίσκονται στα πρώτα βήματα ανάπτυξης μιας πρωτοβουλίας/έργου και αναζητούν βασικές γνώσεις πάνω στη διαχείριση έργου.
Πού και πότε:
Το σεμινάριο διεξάγεται στον συνεργατικό χώρο του Social Dynamo, στο Σεράφειο δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη, 2ος όροφος, στάση μετρό Κεραμεικός/Πετράλωνα), την Πέμπτη 20 Ιουνίου, 16.00 – 19.00. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.
Πώς μπορώ να συμμετάσχω:
Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 3428087.
Λίγα λόγια για την εισηγήτρια
Η Βίβιαν Δούμπα είναι πολεοδόμος-χωροτάκτης μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στην αστική γεωγραφία, και ασκεί την πρακτική του (creative) placemaking. Από το 2011 και για πέντε χρόνια ζει μεταξύ Ολλανδίας και Ελλάδας όπου και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Το 2012 συν-ιδρύει μαζί με άλλους δημιουργικούς επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης την ΑΜΚΕ Creativity Platform. Το 2015 γίνεται δεκτή στο πρόγραμμα υποτροφιών START: Create Cultural Change του Γερμανικού Ιδρύματος Robert Bosch, όπου και εκπαιδεύεται στην κοινωνικό-πολιτιστική διαχείριση, και υλοποιεί πιλοτικά το πρόγραμμα Tópio: Creative Placemaking for Young Community Leaders στη Θεσσαλονίκη. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 είναι και πάλι μόνιμη κάτοικος Ελλάδας, όπου και συνεχίζει με τα προγράμματα και δράσεις με τοπικούς επαγγελματίες, φορείς και οργανισμούς, αλλά και τις διεθνείς συνεργασίες γύρω από ζητήματα αστικού και δημοσίου χώρου, συμμετοχικότητας, οικοδόμησης κοινοτήτων, πολιτισμού και δημιουργικότητας, έχοντας ρόλο συντονιστή έργου, αλλά και ενεργή συμμετοχή στην υλοποίηση των δράσεων. Από το 2018 είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου και συντονίστρια του πανευρωπαϊκού δικτύου για το placemaking, Placemaking Europe.