Ένταξη της διάστασης του φύλου (gender mainstreaming) στον σχεδιασμό Προγραμμάτων

Το online σεμινάριο απευθύνεται κατά προτεραιότητα στις επιχορηγούμενες οργανώσεις του προγράμματος  Building a robust and democratic civic space – BUILD στην Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και συνολικά στην Κοινωνία των Πολιτών.

Το σεμινάριο θα βασιστεί στις αρχές της επιμόρφωσης με την οπτική του φύλου (gender training), καθώς και σε βασικές αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων, με στόχο να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην προσπάθεια των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών να εντάξουν την οπτική του φύλου στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες τους.

Η ένταξη της διάστασης του φύλου (gender mainstreaming) σε κάθε στάδιο (σχεδιασμός, εφαρμογή και παρακολούθηση) της ανάπτυξης δράσεων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο η έμφυλη ισότητα μπορεί να γίνει απτή πραγματικότητα, δημιουργώντας κατάλληλες συνθήκες για όλους/-ες/-α, καθώς επίσης και να πραγματοποιηθεί ένα κοινό όραμα σταθερής ανθρώπινης ανάπτυξης και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το επιμορφωτικό σεμινάριο επιδιώκει να βελτιώσει τις υφιστάμενες γνώσεις των συμμετεχόντων/-ουσών σχετικά με την ένταξη της διάστασης του φύλου στις δραστηριότητές τους, στην παροχή νέων εργαλείων για την επίλυση υπάρχοντων προβλημάτων με νέες έμφυλες οπτικές, καθώς και να αναδείξει τη σημασία του gender mainstreaming σε κάθε είδους ενέργεια και δραστηριότητα, ως εργαλείου που στοχεύει στην καταπολέμηση έμφυλων ανισοτήτων και διακρίσεων.

Δομή Σεμιναρίου

10:00 – 10:30: Καλωσόρισμα και γνωριμία

10:30 – 11:20:

  • Αρχικό check list για θέματα ισότητας των φύλων και συζήτηση για τις πολιτικές ισότητας (δραστηριότητα)
  • Προβολή βίντεο για την ένταξη της διάστασης του φύλου και συζήτηση
  • Πολιτικές-ορόσημα για την ένταξη της διάστασης του φύλου

11:20 – 11:35: Διάλειμμα

11:35 – 12:35:

  • Η έννοια της ένταξης της διάστασης του φύλου (gender mainstreaming) και αποσαφηνίσεις
  • Προβολή βίντεο EIGE
  • Οι πέντε αρχές του gender mainstreaming
  • Σκοπιμότητα ένταξης της διάστασης του φύλου και προκλήσεις

12:35 – 12:50: Διάλειμμα

12:50 – 14:00:

  • Προτεινόμενες μεθοδολογίες για οργανωσιακές αλλαγές
  • Εφαρμογή σε θεματικά πεδία
  • Ανάπτυξη σχεδίου δράσης / δραστηριότητα

Πού και πότε

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά τη Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, 10.00 – 14.00, μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω
Για να συμμετάσχετε στο εργαστήριο παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του εργαστηρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 0107764. 

Πρόγραμμα BUILD

Το πρόγραμμα «Building a robust and democratic civic space» (BUILD) έχει ως στόχο την προστασία, την προώθηση και την ευρεία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της Ε.Ε., μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο και της ενίσχυσης των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ Κύπρου με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,9 εκ. Συντονιστής του BUILD είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα), σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος).

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια

Η Ματίνα Παπαγιαννοπούλου είναι κοινωνική επιστημόνισσα/ ερευνήτρια με σπουδές στην Κοινωνιολογία, την Εγκληματολογία και τις Διεθνείς Σπουδές Ασφάλειας, ενώ έχει ειδικευτεί σε θέματα φύλου. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στη διεξαγωγή ερευνών σε ζητήματα έμφυλης ισότητας, βίας, μετανάστευσης κ.ά. στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και στον επιστημονικό συντονισμό συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιζώσες έμφυλης βίας και πολλαπλών διακρίσεων. Έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι διδάσκουσα στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Έχει αποτελέσει μέλος σε επιστημονικές επιτροπές για θέματα πολιτικών ισότητας των φύλων και έμφυλης βίας και παράλληλα, έχει συγγράψει σχετικά άρθρα, μελέτες και βιβλία.

 

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.