Νόμοι και πολιτικές της Ε.Ε. σχετικά με τα δικαιώματα και τις αξίες: Το κυπριακό πλαίσιο εφαρμογής

Το online σεμινάριο απευθύνεται κατά προτεραιότητα στις επιχορηγούμενες οργανώσεις του προγράμματος  Building a robust and democratic civic space – BUILD στην Κύπρο, αλλά και συνολικά στην Κοινωνία των Πολιτών.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο έχει στόχο την ενίσχυση των γνώσεων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στο δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα γύρω από την πρακτική χρήση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε και των σχετικών εθνικών νομικών πράξεων. Το σεμινάριο θα παρέχει γενικές και ειδικές κατευθύνσεις που αφορούν το σύστημα θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε., το πεδίο εφαρμογής του Χάρτη καθώς τους λόγους για τους οποίους η χρήση του Χάρτη προσδίδει προστιθέμενη αξία. Στη συνέχεια το σεμινάριο θα εστιάσει στα δικαιώματα και τις αρχές του Ευρωπαϊκού δικαίου που σχετίζονται με το ρόλο της κοινωνίας την πολιτών, την αρχή της συμμετοχικότητας και της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά, και πως αυτά κατοχυρώνονται στο Κυπριακό δίκαιο.

Διάρθρωση ενοτήτων

Ενότητα 1: Η εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και οι προκλήσεις στην Κύπρο

Ενότητα 2: Η κοινωνία των πολιτών στην Κύπρο: Δικαιώματα και αρχές

Πού και πότε

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά τη Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024, 14.00 – 17.00, μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω
Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 0107764.

Το πρόγραμμα «Building a robust and democratic civic space» (BUILD) έχει ως στόχο την προστασία, την προώθηση και την ευρεία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της Ε.Ε., μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο και της ενίσχυσης των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ Κύπρου με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,9 εκ. Συντονιστής του BUILD είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα), σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος).

Λίγα λόγια για τους εισηγητές

Η Δρ. Κατερίνα Καλαϊτζάκη είναι Λέκτορας Ευρωπαϊκού Δημόσιου Δίκαιου στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus από τον Σεπτέμβριο του 2021 και ερευνήτρια στο Κέντρο Αριστείας CRoLEV (Centre for the Rule of Law and European Values). Προηγουμένως εργάστηκε ως ακαδημαϊκός στον τομέα του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου από το 2019, όπου και κατείχε διδακτικές και ερευνητικές αρμοδιότητες. Τα διδακτικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο τομέα του Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και των Δικαιωμάτων, πιο συγκεκριμένα κατέχει δημοσιεύσεις και ερευνητικά Έργα σχετικά με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., την ιθαγένεια της Ε.Ε., το κράτος δικαίου, την εσωτερική αγορά και την ελεύθερη διακίνηση. Η Δρ. Καλαϊτζάκη έλαβε το διδακτορικό της το 2019 για διατριβή της “EU citizenship as a means of reinforcing the application of EU fundamental rights: challenges, developments and limits”,  είναι διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια από το 2019 και εγγεγραμμένη δικηγόρος στην Κυπριακή Δημοκρατία από το 2015.

Ο Δρ. Ανδρέας Μάρκου είναι Λέκτορας Νομικής Θεωρίας στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus και Διαχειριστής του Κέντρου Αριστείας CRoLEV (Centre for the Rule of Law and European Values). Ο Δρ. Μάρκου κατέχει διδακτορικό τίτλο από το Queen Mary, University of London για την διατριβή ‘A Republican Theory of Civil Disobedience’ από το 2020. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνουν θεωρίες δημοκρατίας και κράτους δικαίου, θεωρίες νομιμότητας σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, και πολιτική ανυπακοή. Ο Δρ. Μάρκου έχει δημοσιεύσει και συμμετέχει σε ερευνητικά έργα σε πεδία που αφορούν τόσο την δημοκρατία και την συμμετοχικότητα όσο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

 

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.