Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη & MKO – Μια ισχυρή δύναμη αλλαγής

Το δια ζώσης σεμινάριο απευθύνεται κατά προτεραιότητα στις επιχορηγούμενες οργανώσεις του προγράμματος  Building a robust and democratic civic space – BUILD.

Σκοπός της εν λόγω εκπαίδευσης/ διαδραστικής παρουσίασης είναι οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ να αντιληφθούν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ): το ρόλο που διαδραματίζει η ΕΚΕ στη στρατηγική των εταιριών καθώς και το ρόλο που έχουν να παίξουν οι ίδιοι οι ΜΚΟ στο σχεδιασμό και την υλοποίηση επιδραστικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τις εκάστοτε εταιρίες. Απώτερος στόχος είναι η από κοινού διαμόρφωση μιας ισχυρής δύναμης που φέρνει την αλλαγή στην Κοινωνία των Πολιτών και ωφελεί με ουσιαστικό τρόπο όλες τις πλευρές.

Δομή Σεμιναρίου

Εισαγωγή – Γνωριμία: 10:00-10:15

• Τι σας προβληματίζει όταν ακούτε τις λέξεις Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη?
• Τι θα θέλατε να συμπεριληφθεί στη σημερινή συζήτηση?

Eνότητα A’: 10:15-11:00

• Ορισμός εταιρικής κοινωνικής ευθύνης
• 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών
• Κοινά Στόχος ΕΚΕ

Άσκηση Α & Συζήτηση: 11:00-11:30

Επιλέξτε 2 βασικά σας προγράμματα και συνδέστε τα με έναν ή περισσότερους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Με ποιο τρόπο ωφελείται η κοινωνία;

Ενότητα Β’: 11:30-12:30

• Γιατί οι εταιρίες θέλουν να συνεργάζονται με τις ΜΚΟ
• Πώς επιλέγουν οι εταιρίες έναν ΜΚΟ
• Τι αναζητούν οι εταιρείες στις προτάσεις ΕΚΕ
• Ποια είναι τα συστατικά μιας επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ εταιρίας και ΜΚΟ
– πριν την έναρξη συγγραφής της πρότασης πχ διερεύνηση γενικής στρατηγικής εταιρείας στην οποία στοχεύει η ΜΚΟ
– κατά της διάρκεια συγγραφής δηλ. περιεχόμενα πρότασης, ομάδα έργου
– μετά την υποβολή της πρότασης δηλ. follow up κλπ. και μέχρι την υλοποίηση
– μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας
• Παραδείγματα /case studies επιτυχημένων προγραμμάτων ΕΚΕ σε συνεργασία με ΜΚΟ από
– την Ελλάδα
– το εξωτερικό

Διάλειμμα: 12:30-12:50

Άσκηση Β & Συζήτηση: 12:50- 13:40

Επιλέξτε 2 βασικά σας προγράμματα και συνδέστε τα με το εσωτερικό κοινό της εταιρίας/ χορηγού: πως μπορείτε να τους εμπλέξετε ενεργά και να τους μετατρέψετε σε πρεσβευτές σας?
Ενότητα Γ’: 13:40-14:30

• Βήματα για την προσέγγιση/ ανάπτυξη συνεργασίας / θεμελίωση μακροπρόθεσμης σχέσης με τις εταιρείες
• Προσδοκίες από την πλευρά του δωρητή συμπ. διαφοράς χορηγίας από δωρεά, τι σημαίνει επικοινωνιακή προβολή και ανταποδοτικά οφέλη
• Dοs & dont’s στην υποβολή πρότασης ΕΚΕ
• Παραδείγματα /case studies επιτυχημένων προγραμμάτων ΕΚΕ σε συνεργασία με ΜΚΟ από
– την Ελλάδα
– το εξωτερικό

Άσκηση Γ & Συζήτηση: 14:30-15:15

Επιλέξτε 2 βασικά σας προγράμματα και αναλύστε τον τρόπο που μπορούν να βελτιωθούν ώστε να μετατραπούν σε επιτυχημένα προγράμματα ΕΚΕ
Ολοκλήρωση παρουσίασης/ Συζήτηση/ Κλείσιμο 15:15-15:30

Πού και πότε
Το σεμινάριο διεξάγεται στον 1ο όροφο των γραφείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Μουρούζη 14 – 10674, την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, 10:00 – 15:30. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω
Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «Συμμετοχή», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 0107764.

Το πρόγραμμα «Building a robust and democratic civic space» (BUILD) έχει ως στόχο την προστασία, την προώθηση και την ευρεία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της Ε.Ε., μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο και της ενίσχυσης των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ Κύπρου με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,9 εκ. Συντονιστής του BUILD είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα), σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος).

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια

Η Αφροδίτη Στάθη έχει 23 χρόνια εμπειρίας στους τομείς στρατηγικής, επικοινωνίας, διοίκησης και φιλανθρωπίας. Aπόφοιτος του London School of Economics και κάτοχος της υποτροφίας US German Marshall Memorial, έχει εργαστεί ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Kantar Added Value Strategic Marketing, των διαφημιστικών εταιρειών TBWA και Cream, του Ομίλου PR V+O Communications, και ως Διοικητική Διευθύντρια της Εταιρείας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού ΕΛΙΖΑ. To 2021 ίδρυσε μαζί με την αδελφή της Δάφνη την Blossom Advanced Communications (https://blossomy.gr).

Έχει ιδιαίτερη εμπειρία στη δημιουργία πρωτοβουλιών που απαντούν σε θεμελιώδεις προκλήσεις και μπορούν να βοηθήσουν την κοινωνία να προχωρήσει μπροστά ενώνοντας τις δυνάμεις της Πολιτείας, των Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών και του Ιδιωτικού Τομέα.

Είναι παθιασμένη με την κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά και εφαρμόζει την εξειδίκευσή της ώστε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να συνδέσουν τους πελάτες τους γύρω από ένα κοινό σκοπό.

Η Αφροδίτη συμβουλεύει εταιρείες και οργανισμούς πως να υιοθετήσουν και να επικοινωνήσουν το σκοπό τους μέσα από το πλαίσιο των ESG κριτήριων (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης) που συνδέονται με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.  Από το 2017, είναι μόνιμος συνεργάτης του Προγράμματος Social Dynamo προσφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία της σε πάνω από 150 ΜΚΟ σε καίρια θέματα  όπως είναι η επικοινωνιακή στρατηγική, η εταιρική κοινωνική ευθύνη, η στρατηγική χορηγιών και η ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων.

 

 

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.